Samantha Anderson este profesoară, pilot și Miss United States. Astăzi, ea promovează aviația și încurajează alte femei să îi urmeze exemplul, însă istoria ei cu acest domeniu nu este una ușoară, ci mai degrabă ca un zbor prin turbulențe severe. A trebuit să depășească momente imposibil de uitat și se luptă constant cu diferite prejudecăți, pe care le lasă însă în urmă atunci când decolează cu avionul.
Am stat puțin de vorbă cu Samantha pentru a-i afla povestea, dar și ce sfaturi are ea pentru cei cu frică de zbor. Vă invităm să le descoperiți în rândurile ce urmează, din acest nou articol al seriei #OameniAiAviatiei!
Cum a apărut aviația în viața ta, Samantha, și care este parcursul tău în acest domeniu?
Parcursul meu în aviație este unul dificil. Am zburat prima oară când aveam doar două săptămâni de când mă născusem, iar la 16 ani am zburat prima oară singură.
Mama a urmat una dintre primele serii de cursuri dedicate femeilor care vor să devină piloți comerciali, din SUA. Tatăl meu a fost și el pilot, de elicopter, în Vietnam. Atunci când s-a întors acasă, la finalul misiunilor, a cunoscut-o pe mama mea și s-au căsătorit. Atât ea, cât și tatăl meu, mi-au fost instructori și au fost prezenți la primul meu zbor în simplă comandă. La câteva luni de la acest fericit eveniment, mi-am pierdut ambii părinți într-un accident aviatic, iar eu cu greu m-am mai putut întoarce la manșă. Am făcut-o, însă, pentru că zborul este moștenirea familiei mele, dar și pentru a promova aviația mai departe.
În 3 cuvinte: ce este aviația pentru tine astăzi?
Familie, Moștenire, Aventură.
Care este zborul tău preferat de până acum?
Cred că momentul în care am zburat prima oară singură. A fost o adevărată mândrie să îmi ating acest vis, în timp ce părinții mă așteptau la sol.
Care este povestea Miss United States?
De peste 10 ani am participat la astfel de concursuri fiind, pe rând, Miss Teen Arizona în 2014, Miss Virginia în 2019, iar mai apoi Miss Arizona, în 2021.
Cum reacționează oamenii atunci când văd că Miss United States este un pilot curajos?
De regulă, reacțiile sunt pozitive, majoritatea mă încurajează și mai mult. Există însă și momente pe care trebuie să le confrunt, unele pe aerodrom, când se fac remarci sexiste despre femei în aviație. Din nefericire, nu sunt cazuri izolate.
Eu sunt foarte recunoscătoare tuturor – femeile și bărbații din aviație, care au dezvoltat acest domeniu.
Deci trebuie ca din când în când să te lupți cu diverse prejudecăți…
Din păcate, da. „Fugi din aviație, du-te să faci copii și lasă zborul pe seama bărbaților”, este doar un exemplu. Eu las să treacă pe lângă mine astfel de replici învechite, nu le dau curs. Timpul a dovedit, până astăzi, că femeile pilot sunt competente, calificate și au abilitățile necesare. Iar a fi un bun pilot nu are nicio legătură cu sexul pe care îl ai, ori chiar trecutul tău.
Ai avut până acum pasageri cu frică de zbor, sau ai întâlnit persoane cu frică de zbor? Ce le-ai spus pentru a-i încuraja?
Majoritatea celor care se tem au această frică din cauza necunoscutului. De fiecare dată, încerc să explic știința din spatele zborului: ce provoacă turbulențele, cum funcționează un avion. Am observat că asta îi ajută pe cei cu frică de zbor să înțeleagă mai bine zborul, iar dacă au ocazia să și zboare, apoi, capătă mai multă încredere.
Ai un mesaj pentru cei care citesc acest articol?
Nu contează câți ani ai, trecutul tău, sexul tău. Este loc și pentru tine în aviație! Mulți, înaintea noastră, s-au luptat să facă domeniul cât mai accesibil și diversificat.
Iar dacă îți este frică de zbor, înfruntă-ți teama: caută să discuți cu oameni din aviație, piloți, să îți explice știința din spatele zborului, ce se întâmplă în cabina de pilotaj. Ba chiar să mergi pe un aerodrom și să experimentezi un zbor scurt.