Descurajările fostului său partener său de viață, pilot comercial, i-au dat curaj și aripi să deprindă tainele zborului. Cristiana este un adevărat sex simbol la manșă, dar și model aspirațional pe Instagram, rețea pe care promovează Aviația și ideea că stilul său de viață – vegan, nu este nici pe departe monoton.
Într-un nou interviu din seria #OameniAiAviației, am stat de vorbă cu frumoasa italiancă, a cărei poveste a transformat-o într-un adevărat model aspirațional pentru femeile din întreaga lume, și al cărei crez este că ar trebui să fim cu toții egali – de la oameni, la animale.
Ce mesaj are ea pentru pasagerii cu frică de zbor și cititorii acestui site? Află în acest material exclusiv!
Cum a apărut, mai exact, Aviația în viața ta?
Se întâmpla acum șase ani, când fostul meu iubit, pilot comercial, îmi spunea că eu nu aș fi niciodată în stare să devin pilot. Așa m-am hotărât să îi demonstrez că se înșeală. Și am reușit!
Cât de mult ai zburat până acum, ca pilot privat?
Am adunat peste 500 de ore și am efectuat raiduri aeriene în 13 țări.
Care sunt cele mai importante 3 lecții pe care le-ai învățat prin prisma Aviației?
Zborul și Aviația mi-au confirmat un aspect la care mă gândisem în repetate rânduri: pentru a reuși ceva, trebuie să ai determinare. Dar că, la final, merită din plin toate eforturile.
Zborul este, în aparență distractiv, dar deloc ușor. Este interesant, întotdeauna plin de provocări.
Trebuie să iei întotdeauna decizii, să fii precis, cu simțurile și atenția în alertă, pentru a putea gestiona orice situație neprevăzută.
Ce a ajuns să fie Aviația pentru tine în acest moment?
Consider că, să devin pilot (privat), este cea mai bună decizie pe care am luat-o vreodată. Aviația este pentru mine un hobby și activitatea pe care o fac întotdeauna cu maximă plăcere. Zborul oferă un sentiment plăcut – ești înconjurat de frumos, toată lumea de sub tine este mai frumoasă.
În plus, zborul oferă o libertate pe care nu o mai poți obține altfel. Poți oricând să mergi oriunde îți dorești.
Ai putea nominaliza care ar fi cel mai frumos zbor pe care l-ai avut până acum?
Categoric, raidul aerian de la Miami la Cannes! L-am făcut de 3 ori până acum și l-aș repeta ori de câte ori aș avea ocazia, căci este uimitor! De fapt, în Decembrie, anul acesta, îl mai fac o dată :). Pe parcursul său se traversează Atlanticul de Nord către Islanda. Ai parte de cele mai frumoase priveliști, pe care doar ca pilot le poți admira.
Dar periculoase?
Nu aș spune periculoase, dar provocatoare da. Chiar zborul despre care am povestit. Să traversezi Atlanticul de Nord cu un Citation Mustang este destul de palpitant, întrucât aeronava nu oferă foarte multă anduranță. În plus, în această zonă radarele nu au acoperire. Ți se oferă, încă de la început, o înălțime și o viteză pe care trebuie să le ai în aria cu pricina, iar cum aeronava cu care zbor are o viteză mai mică decât cele comerciale, sunt nevoită să mă poziționez mai jos, pentru a nu interfera cu ele. Pare simplu, dar la înălțimi mai mici consumul de carburant este mai mare și, prin urmare, zborul mai provocator: trebuie să calculezi foarte, foarte precis, resursele necesare.
În plus, pot apărea situații neplăcute cauzate de condițiile meteo, din care nu poți ieși decât respectând întocmai procedurile.
Ți-a fost vreodată frică?
Niciodată!
Ai un motto care te inspiră în ceea ce faci?
Da, dar nu este despre Aviație, ci despre cum am ales să îmi duc existența: Toate viețuitoarele trebuie să se afle la același nivel și să fie respectate. De aceea am ales să fiu vegană. Visul meu este ca întreaga lume să fie astfel, iar toate ființele să fie tratate la fel: atât animalele, cât și oamenii.
Ce reacție au bărbații când le spui că ești pilot?
La aeroport, de multe ori au crezut că sunt pasager. Iar de regulă sunt surprinși, dar nu îmi pasă :).
Ai întâlnit până acum oameni cu frică de zbor? Ce le-ai spus pentru a-i liniști?
Da, am întâlnit. Tatăl meu, de exemplu, este terifiat de ideea de a zbura. Am încercat să îl ajut, să îi explic că sunt alte activități, pe care el le face în mod uzual mai periculoase, dar în zadar.
Fricadezbor.ro organizează și un seminar pentru aviofobi. Ce le-ai spune participanților, dacă ai avea ocazia să fii speaker?
Le-aș spune că ar trebui să se apuce să învețe să piloteze sau măcar să se documenteze despre ce presupune un zbor și cum funcționează o aeronavă. Sunt de acord cu ei că, a sta în avion fără să știi ce se întâmplă poate fi înspăimântător.
După cum spuneam, până în prezent am adunat 500 de ore de zbor, iar acum, când călătoresc ca simplu pasager, sunt mai relaxată decât am fost vreodată. Nu mi-a fost niciodată frică să zbor, dar în momentul actual privesc lucrurile altfel. Acum știu cât de bine pregătiți sunt piloții pentru a preîntâmpina orice situație cu potențial periculos și câte cazuri speciale, care nici măcar nu s-ar putea întâmpla vreodată în timpul unui zbor, simulează periodic. Totodată, mai știu cât de avansată este tehnologia de la bordul aeronavelor.
Te invităm să urmărești aventurile aviatice și călătoriile Cristianei pe Instagram, acolo unde am întâlnit-o și noi cu numele blondemouse și am fost fermecați… cât ai spune “Nu îmi este frică să zbor!”.
Sursă foto: arhiva personală, Instagram.