Cristina Andreea Preda se “joacă” cu forțele naturii la job, dar și în timpul liber. Și-a dorit să fie pilot până la vârsta de 30 de ani, în ciuda insistențelor tatălui ei care considera că nu este o profesie pentru o fată și pentru a avea o viață de familie. Cu toate acestea, nu s-a lăsat influențată. Și-a urmat visul și a ajuns la manșă așa cum și-a imaginat încă de când era mică.
Acum, la 3 ani de la absolvirea Școlii Superioare de Aviație, Cristina iubește să fie la manșă pentru diversitatea carierei și pentru peisajele pe care le poate admira din cockpit. În timpul liber, ea practică kitesurfing -ul, sport care îi oferă o altfel de perspectivă asupra călătoriilor, senzația de libertate – alta decât zborul, dar care totodată care o menține și în formă. Din această perspectivă, pentru ea, fiecare vacanță reprezintă o nouă destinație în care “îmblânzește” Vântul și Apa, pe fundalul celor mai frumoase peisaje.
Într-un nou interviu al seriei #OameniAiAviației, Cristina Andreea Preda ne arată cum se vede Aviația de pe scaunul ei de copilot, ce destinații preferate are când este la manșă și, cel mai important, ne mărturisește ce sfaturi le dă pasagerilor cu frică de zbor pe care îi întâlnește.
Cum a apărut Aviația în viața ta? Când?
Tatăl meu a fost pilot și mi-am dorit și eu să urmez această meserie, încă de când eram mică, în ciuda faptului că el a încercat să mă convingă de faptul că nu este cea mai potrivita activitate pentru o fată, și mai ales pentru o viață de familie.
Inițial idealizam meseria de pilot. Vedeam doar părțile pozitive ale ei – și anume zborul, călătoritul, și prestigiul. Cu timpul însă, deși am conștientizat că nu este o carieră ușoară, nu aș mai da înapoi să fac altceva. Uneori, când văd apusuri, răsărituri, luna plină și alte peisaje incredible din cabina de pilotaj, mă gândesc cât de norocoasa sunt că am putut să îmbrățișez această meserie.
Cât de greu ți-a fost să ajungi pilot comercial?
Inițial, întrucât atunci când am terminat liceul nu se organiza examen de admitere la Școala Superioară de Aviație Civilă, am ales o altă carieră. Am absolvit un bachelor în Management și Marketing în Elveția, urmat de un master în dezvoltarea Internațională a afacerilor. Ulterior, m-am întors în țară și am lucrat 6 ani la Scania România, unde am descoperit lumea camioanelor suedeze. Deși îmi placea ceea ce faceam, dorința de zbor și de a avea un job în afara biroului, cu program neregulat, era din ce în ce mai mare și mă gândeam că trebuie să fac asta până la 30 de ani. Îmi setasem un obiectiv din acest lucru. Acum nu aș alege să fac altceva. Poate doar să zbor pe o altă planetă. Asta aș mai vrea să văd cum e.
Din momentul în care am luat decizia de a mă face pilot, totul a mers foarte repede, nimic nu mi-a stat în cale. Acest lucru mi-a dat încreederea că am ales drumul potrivit. În doar doi ani am terminat cursurile de la Școala Superioară de Aviație Civilă și mi-am schimbat profesia, ajungând să zbor un avion comercial, copilot pentru o companie aeriană.
Cristina Andreea Preda: Am întâlnit destui pasageri cu frică de zbor. În general, le spun că avionul este cel mai sigur mijloc de transport. Mai glumesc și le spun să se uite la mine. Dacă mie nu mi-e frică, de ce să le fie lor?! 🙂
Dacă tot vorbim de pregătire… Cât de des merg piloții la simulator?
La fiecare șase luni. Ne antrenăm pentru situațiile speciale care pot apărea în timpul zborului. Unii piloți își încheie cariera fără să ajungă să experimenteze în viața reală niciunul dintre cazurile pentru care ne pregătim, dar trebuie să știm mereu ce avem de făcut situatiile care ies din tiparul unui zbor normal.
Altfel, în mod periodic apar schimbări în manualele noastre. Este necesar ca în permanență să ne menținem informați și pregătiți. Este o meserie în care nu încetezi niciodată să înveți.
Cum percepi acest domeniu, ca femeie? Este mai greu să profesezi și să evoluezi, decât dacă ai fi bărbat?
Cred că femeile își fac treaba la fel de bine ca și bărbații, iar epoca în care era mai greu pentru noi a cam apus. După cum spuneam, și tatăl meu a avut prejudecăți, iar ca el cu siguranță și alți bărbați din Aviație. Cu timpul însă, femeile au arătat că pot urma această profesie cu maxim de profesionalism.
Ce este Aviația pentru tine?
Aviația este un vis devenit realitate. Cred că apreciez cu atât mai mult meseria pe care o practic deoarece am studiat și am experimentat și alt domeniu înainte. Am intrat în lumea Aviației la o vârstă matură și cred că asta este un avantaj.
Apreciez faptul că nu există rutină în viața mea. Fiecare zi este diferită, fiecare zbor diferit – alți colegi, alte aeroporturi, alte provocări… Pentru mine, diversitatea este foarte importantă în ceea ce fac.
Cristina Andreea Preda: Unii piloți își încheie cariera fără să ajungă să experimenteze în viața reală niciunul dintre cazurile pentru care ne pregătim, dar trebuie să știm mereu ce avem de făcut situatiile care ies din tiparul unui zbor normal. Eu una, nu am întâmpinat până acum nicio situație specială.
În același timp, Aviația este pasiune. Cred, cu tărie, că dacă nu faci ceva cu pasiune, mai devreme sau mai târziu se vede și te epuizează. Când îți faci meseria cu pasiune, nici nu simți că muncești, o faci de plăcere. În viață, tot ceea ce alegem să facem trebuie ales de plăcere – pentru că așa ne dorim, nu pentru că trebuie.
Care ar fi lucrurile pe care le-ai învățat datorită Aviației?
Aviația te învață să fii mai disciplinat, mai riguros, dar în același timp flexibil, pentru a te putea adapta la diversele situații ce pot apărea pe parcurs.
Care sunt rutele tale aeriene preferate?
Am câteva destinații preferate, datorită peisajelor pe care le oferă apropierile peste munți sau peste mare, ori aterizările pe insule. Aș putea nominaliza: Bergamo, Nisa și Lisabona.
Ce destinații le-ai putea recomanda celor care citesc acest articol?
Este greu de spus… destinații în care am zburat eu sau în care am fost în vacanță? Mie îmi place să călătoresc și caut mereu frumusețea în toate locurile în care merg. Fiecare loc are farmecul lui, la fel ca oamenii care sunt toți frumoși în felul lor.
Aș recomanda ca fiecare să viziteze un loc nou în fiecare lună.
Cum reacționează bărbații când află ce profesie ai?
Nu prea spun cu ce mă ocup pentru că, de cele mai multe ori, oamenii încep să îmi povestească ce nemulțumiri au cu diverse companii aeriene. Bănuiesc că ceva similar pățesc și medicii, politicienii, polițiștii…
În general, oamenii sunt admirativi și curioși când află ce meserie am.
Ai întâlnit până acum pasageri cu frică de zbor? Dacă da, ce le-ai spus pentru a îi ajuta?
Am întâlnit, da. În general, le spun că avionul este cel mai sigur mijloc de transport. Mai glumesc și le spun să se uite la mine. Dacă mie nu mi-e frică, de ce să le fie lor?! 🙂
Ce le-ai spune participanților de la seminariile “Nu îmi e frică să zbor”, dacă ai fi speaker?
Le-aș spune că și piloții sunt oameni normali cu familii și prieteni, și că își doresc la fel de mult ca și pasagerii să ajungă în siguranță acasă.
Dacă doriți să vă bucurați de priveliștile de care Cristina Andreea Preda are parte la manșă, o puteți urmări pe contul său de Instagram.