“Bine ați venit la bord! Vă mulțumim pentru că ați ales să zburați cu compania noastră!” Fiecare dintre noi a auzit aceste cuvinte cel puțin o data în viață de la ele, însoțitoarele de bord – un etalon al frumuseții, imaginându-și totodată cum arată viața privită din uniforma lor: ca la Hollywood. Călătorii gratuite în orice colț al lumii, salarii bănoase, iubiți în fiecare oraș în care zboară. Iar lista am continua-o, dacă nu ar fi doar mituri…
Este adevărat că au lumea la picioare, însă doar la propriu, prin faptul că sunt mereu la înălțime:). În realitate, în spatele zâmbetului larg pe care îl afișează, ori a faptului că par neobosite indiferent de cât de lungă este cursa ori gălăgioși și cu multe solicitări pasagerii, se ascund rigoarea și eficiența unei pregătiri ireproșabile. Pentru orice problemă care poate apărea la bord.
De-a lungul timpului, din păcate, s-au născut multe mituri despre însoțitoarele de bord, iar noi vom încerca, în continuare, să demolăm 3 dintre cele mai populare.
Mitul numărul 1: însoțitoarele de bord trebuie să fie tinere și sexy
Da, aspectul fizic este un criteriu pentru companiile aeriene, mai ales în Orient. Dar aceste două aspecte nu sunt eliminatorii. În primul rând, o însoțitoare de bord trebuie să fie eficientă în orice situație care poate apărea la bord. Iar experiența de viață primează.
Un exemplu care sparge acest mit este cel al Virgin Atlantic, cunoscuți pentru aspectul de supermodel pe care îl au însoțitoarele de bord ale companiei. Compania angajează o însoțitoare de zbor din 11 cu vârsta de peste 50 de ani.
Mitul numărul 2: însoțitoarele de bord sunt niște simple ospătărițe ale aerului
Cea mai mare jignire pe care pasagerii o pot aduce celor din această breaslă. La fel de mare ca atunci când nu sunt atenți la instrucțiunile de dinainte de decolare, a căror cunoaștere ar putea conta într-o situație de urgență. Însoțitoarele de bord sunt, laolaltă, toate echipajele care ar veni dacă ai suna la 112: te pot salva dintr-o situație periculoasă, pot stabili ordinea la bord și pot chiar să fie moașe, și să asiste la nașteri.
Citește și: #OameniAiAviației: Oana Maria Ion, stewardesă ca stil de viață
Mitul numărul 3: însoțitoarele de bord sunt plăpânde
… și nu s-ar descurca într-o situație periculoasă. Hai nu zău! Dacă crezi asta, înseamnă că nu ai văzut accidentul Asiana Airlines – Zborul 214 care s-a prăbușit în San Francisco acum ceva timp! Atunci, una dintre însoțitoarele de bord a cărat pasageri răniți, de două ori mai mari decât ea, în afara aeronavei arzânde! Deci… acele chipuri angelice și zâmbitoare pot fi adevărați îngeri păzitori, care îți salvează viața. Nu le mai subestima!
Respectele mele pentru toti cei ce fac aceasta munca. Au o pregatire solida, vorbesc limbi straine de circulatie si poate cel mai important, sunt obligate ca in situatii speciale independente de rolul lor la bord, sa si pastreze calmul si sa gestioneze corect evenimentul….in timp ce pasagerii,….urla de spaima. A incercat cineva astfel de momente ca sa si testeze puterea interioara? Fost pilot militar. Stima pentru articol!