Covid-19, considerat de experți „noul terorism” pentru aviația comercială. De ce se spune asta

Revenirea la o normalitate în ceea ce privește călătoriile, mai ales călătoriile aeriene, presupune implementarea de noi standarde și protocoale, alături de acțiuni coordonate între toți cei implicați în această infrastructură.

Potrivit specialiștilor, în condițiile în care nu există un vaccin sau un tratament adecvat pentru Covid-19, lumea va fi în continuare reticentă să călătorească liber, în interes personal sau de business. Și chiar și după ce vor începe să facă asta, industria aeriană va fi altfel decât o știam – se va transforma, așa cum s-a întâmplat după atacurile de la 11 Septembrie. De aceea, cu atâtea schimbări care au avut și vor avea loc, experții aseamănă pandemia provocată de Covid-19 cu „un nou terorism”, fiind dealtfel cea mai mare criză pe care industria aeriană a întâlnit-o vreodată, în istorie.

Covid-19 aviație

Check-in-ul ar putea dura ore de acum înainte

Distanțarea socială, dezinfectarea pasagerilor și a bagajelor, precum și îmbarcarea cu intervale mai mari de spațiu între pasageri vor crește durata check-in-ului. Ce e drept, va fi timp pentru asta, pentru că 9 din 10 experți consideră că și turnaround-ul (nr. pregătirile care se fac înainte de zbor, pentru fiecare aeronavă) va dura mai mult, pentru că vor fi necesare dezinfectări ale cabinei.

La ce să ne așteptăm pe viitor când zburăm cu avionul?

Fără bagaje de cabină, fără lounge-uri, cu măști și mănuși la purtător, self check-in, pașapoarte de imunitate, teste ale sângelui și tuneluri de dezinfectare înainte de îmbarcare – atât pentru pasageri, cât și pentru bagaje.

Cam așa am putea rezuma călătoriile cu avionul în viitorul apropiat. Tehnologiile digitale și automatizarea vor juca un rol esențial în toată această schimbare. Nevoia de a elimina punctele de interacțiune presupune implementarea unor soluții digitale, iar boarding-ul biometric, cu recunoaștere facială, va ține loc de pașaport. Soluția deja este implementată pe anumite aeroporturi din SUA, pentru zborurile internaționale.

Și aeroporturile vor implementa anumite măsuri – care să contribuie la distanțarea socială, să protejeze angajații și să filtreze și verifice pasagerii. Scannere termale vor verifica oamenii din terminale și doar cei care au o temperatură a corpului „potrivită” se vor putea îmbarca. În acest sens, este anticipat că, asemeni organizațiilor de anti-terorism, vor fi înființate și divizii care să monitorizeze starea de sănătate a oamenilor din aeroporturi.

O altă soluție discutată de către specialiști este implementarea unei infrastructuri de dezinfecție UV în aeroporturi. Aceasta este pe cale de a fi testată, deja, pe aeroportul Heathrow.

La bord, unele locuri vor fi păstrate întotdeauna libere, pentru distanțare socială, iar echipajele vor fi îmbrăcate în combinezoane speciale, de protecție. În ceea ce privește mâncarea și băuturile, acestea nu vor mai fi servite pe zborurile scurte, iar pe zborurile lungi meniurile vor fi înlocuite de gustări foarte rapide.

Dave CalhounIn, CEO Boeing, a estimat într-un interviu pentru NBC că, în cel mai fericit caz, traficul aerian se va îndrepta către 50% din ceea ce a însemnat înainte de criza provocată de Covid-19.

Tu ai mai călători cu avionul în 2020?

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Un comentariu pentru articolul “Covid-19, considerat de experți „noul terorism” pentru aviația comercială. De ce se spune asta

  1. Elvira

    14 mai 2020 at 10:46

    Da, îmi asum. Și mă pregătesc cu o găleată de răbdare.
    Avem bilete pentru Spania, septembrie, nu renunțăm decât dacă vom fi nevoiți. Sper să nu ne oprească nimic să facem călătoria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.