Sunetul flapsurilor. Sunetul trenului de aterizare, ori al frânelor aerodinamice…

În multitudinea de sunete care se aud în timpul zborului, și pe care cei cu frică de zbor, în necunoștiință de cauză le interpretează ca fiind de rău augur, unul dintre ele nu este altceva decât un mod de comunicare al echipajului. Codat, dar eficient.
Când îl auzi, știi că trebuie să îți pui centura de siguranță, că urmează turbulențe sau aeronava se pregătește de aterizare. Sau că este sigur să te eliberezi și să te duci la toaletă, iar centura nu mai este obligatorie. Ding-Dong-ul de la bordul aeronavelor are însă mai multă însemnătate, fiind un adevărat „cod secret” în comunicarea de la bord.
Asemeni Codului Morse, ding-dong-ul de la bord se traduce după cum urmează:
- Un sunet complet (ding-dong) reprezintă faptul că aeronava se apropie de înălțimea de croazieră, fiind posibilă decuplarea centurilor de siguranță. Similar și în faza de approach, pentru aterizare.
- Un ding-dong care se aude de 3 ori, pe intensitate scăzută, poate reprezenta un semn dat de către piloți însoțitorilor de bord, în eventualitatea zborului printr-o zonă turbulentă, pentru ca ei să poată anunța pasagerii și securiza cărucioarele. De asemenea, el poate anunța și o urgență medicală la bord.
- Un ding/dong anunță de asemenea intrarea într-o zonă turbulentă, mai lejeră, dar de cele mai multe ori este folosit de piloți pentru a solicita însoțitorilor de bord o băutură/snack.
Acum că știi ce reprezintă, sperăm că, la auzirea lui în zborurile viitoare, vei avea o privire mai de ansamblu și relaxată asupra călătoriei tale pe calea aerului.