Ce putem învăța din modul în care piloții iau deciziile?

Ce putem învăța din modul în care piloții iau deciziile? Chiar dacă nu pare așa, a fi pilot presupune a avea mai multe skill-uri decât cele vizibile, de pilotaj.

Q&A cu piloții

Avansul tehnologic și creșterea numărului de zboruri, din toate categoriile aviației, au dus la dezvoltarea de proceduri menite să păstreze un grad ridicat de siguranță. Împreună cu un bun management în relația cu toate entitățile implicate într-un zbor – copilot, turn de control sau alte organe de trafic, alte aeronave, aceste proceduri despre care vom discuta în continuare pot fi aplicate și de către tine, în viața de zi cu zi.

Menținerea în siguranță a câteva sute de oameni, la câțiva zeci de kilometri deasupra Pământului are mai multe în comun cu managementul unei echipe și a unei companii, după cum vei descoperi în cele ce urmează:

Timpul

Timpul disponibil determină cât de repede are loc luarea deciziilor. Dar cum trebuie să „curgă” el?

Și în cabina de pilotaj, dar și în viața de zi cu zi, este recomandat ca seniorul să ceară părerea subalternilor, iar abia apoi să o ofere pe a lui. Asta pentru a încuraja gândirea liberă, întrucât cineva aflat într-o poziție inferioară va căuta să fie de acord cu poziția superiorului, doar pentru a nu supăra/deranja.

Punând o întrebare deschisă și oferind membrilor echipei ocazia de a își exprima propriile opinii, vei avea mai multe șanse de a obține răspunsuri autentice.

Diagnoza

După ce știm cât timp avem la dispoziție, avem de pus o diagnoză. Asta nu presupune însă doar a descoperi ce s-a întâmplat, ci mai degrabă care sunt implicațiile care vin odată cu asta. Abia apoi putem să luăm acțiune la rezolvarea problemelor.

Opțiunile

Încă o dată, ne întoarcem la primul punct și, tu, ca lider, pui întrebări deschise, pentru a primi cât mai multe răspunsuri și opțiuni. Nu uita ca atunci când se identifică opțiuni, să răspunzi și următoarelor întrebări:

  • Care sunt avantajele acestei opțiuni?
  • Care sunt riscurile?
  • Care sunt alternativele și ce s-ar întâmpla dacă nu aleg acest lucru? 

Decizia

Dacă liderul a gestionat bine echipa, ar trebui să se fi identificat opțiunea câștigătoare.

Daacă în continuare au însă loc discuții în contradictoriu, în funcție de timpul disponibil liderul ar trebui să continue generarea de opțiuni. 

Delegarea

Pentru ca orice plan să funcționeze, fiecare membru al echipei trebuie să aibă un rol bine definit. În cabina de pilotaj, de exemplu, totul se întâmplă între comandant – copilot – turnul de control – echipajul de cabină.

În concluzie, piloții nu sunt doar responsabili cu pilotajul unei aeronave – ci manageri și factori de decizie excelenți, capabili să lucreze sub presiune, gata să își schimbe oricând opțiunile.

Folosind un cadru de luare a deciziilor precum cel pezentat mai sus, vei reuși, asemeni lor, să ajungi la un deznodământ favorabil și în unele situații din viața profesională (sau personală) de zi cu zi.

Succes!

 

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.