De ce aplaudă pasagerii la aterizare?

Dacă zburăm de zece ori cu un avion comercial, de opt sau de nouă ori se aplaudă la aterizare. Te-ai întrebat vreodată de ce aplaudă pasagerii la aterizare?

de ce aplaudă pasagerii la aterizare

Istoric vorbind, primele aplauze după o aterizare nu au fost atunci când, în 1908, Orville și Wilbur Wright și-au luat zborul pentru prima dată în istoria omenirii. Primul exemplu înregistrat de oameni care aplaudă după ce un avion a aterizat a fost în 1948, când o aeronavă American Airlines a suferit de o defecțiune a trenului de aterizare, iar piloții au reușit, cu pricepere și în siguranță, să aterizeze pe aeroportul din Cincinnati.

De ce aplaudă pasagerii la aterizare?

Aplauzele la aterizare au loc din 3 considerente:

  • Din cauza fricii de zbor

Prin natura noastră nu am fost construiți să zburăm, prin urmare este de înțeles să ne temem de ceva care este în afara zonei noastre de confort. Aterizarea poate fi un moment tensionat, chiar și pentru cei mai experimentați călători. Senzația de la aterizare, de a fi în aer la doar câțiva metri deasupra solului, în timp ce ai peste 200 de kilometri pe oră, poate fi un moment solicitant. Abia când roțile au atins pista și aeronava a încetinit considerabil pasagerii anxioși, ori cei care zboară pentru prima dată, își relaxează mușchii și ar putea începe să bată din palme, ușurați că s-au întors pe un teren solid.

  • Un mod de a felicita

Aplauzele sunt adesea asociate cu laudele sau felicitarea cuiva pentru o treabă bine făcută. Dacă echipajul a efectuat o aterizare cu adevărat lină în condiții dificile, pasagerii pot aplauda admirativ, pentru manevrarea abilă a avionului de către piloți.

  • Aplauzele la aterizare, un fenomen cultural

La nivel global, culturile și frecvența aplaudatului la aterizare variază de la o țară la alta. De exemplu, este bine cunoscut faptul că oamenii din America Latină tind să fie mai expresivi în comparație cu omologii lor asiatici.

Totodată, baterea din palme după ce avionul aterizează este un eveniment mai frecvent la unele companii aeriene, decât la altele. De exemplu, majoritatea oamenilor ar aplauda după ce avionul aterizează în Israel – la bordul Israeli Airlines El Al. În mod similar, naționalitățile germane, italiene, ruse, portugheze și poloneze tind să aplaude mai mult, în special atunci când aterizează pe aeroporturile de origine, în comparație cu naționalitățile scandinave sau norvegiene.

Aud piloții aplauzele? Ce părere au despre acest lucru?

În general… nu. De când cu obligația de a ține cabina de pilotaj închisă și, în contextul în care la aterizare se aud reversoarele și rulajul pe pistă, aplauzele din cabina pasagerilor cu greu s-ar putea distinge în cabina piloților. În funcție de modelul de avion, însă, sunt și excepții. Iar piloții se bucură să audă aplauzele pasagerilor!

Ar trebui să aplaudăm sau nu la aterizare?

Opinia publică rămâne divizată dacă este acceptabil din punct de vedere social să aplaudăm la aterizare sau nu. Unii pasageri ai curselor aeriene consideră perfect în regulă acest gest, în timp ce alții îl consideră ciudat, nepoliticos față de cei din jur.

Doi factori influențează dacă pasagerii vor aplauda după aterizare sau nu: ruta și contextul socioeconomic. Statistic, aplauzele se auzeau mai des în trecut, când mai puține persoane aveau acces la călătorii cu avionul. În zilele noastre, călătoriile cu avionul sunt mult mai accesibile și, prin urmare, șansele ca oamenii să aplaude după aterizare au scăzut.

Un alt factor este, după cum spuneam, ruta pe care se zboară. Este mai probabil ca pasagerii să aplaude după ce aterizează la destinația lor preferată de vacanță sau după ce aterizează pe aeroportul lor de origine. În toate aceste exemple, aplauzele se datorează în mare parte fericirii de a ajunge la destinația preferată de vacanță sau de a ajunge înapoi acasă.

Ce spun pasagerii cu care am discutat pe acest subiect?

A.C.: „Nu am aplaudat niciodată. Singurul moment în care aș aplauda ar fi după o aterizare periculoasă (gen aeroportul din Madeira într-o zi cu crosswinds) sau una de urgență”.

R.N.: „Da , am aplaudat de multe ori și chiar cu plăcere pentru că știu ce efort și responsabilitate uriașă au cei ce ne țin deasupra norilor, dar am observat că în ultima perioadă oamenii nici măcar asta numai fac… respectul față de personalul aviatic a scăzut”.

De ce aplaudă pasagerii la aterizare? Ce spun specialiștii în psihologie?

L-am întrebat pe Eduard Andrei Vasile – consilier în dezvoltare personală, cum vede el  acest fenomen:

“E atât de relativ să înțelegi sau să explici aplauzele de la aterizare încât, de cele mai multe ori, te situezi într-o tabără sau alta. Mergând pe firul logic, a sta închis într-un tub de câteva zeci sau sute de tone și a zbura deasupra mărilor și oceanelor, iar totul să se termine cu bine, da, este lesne de înțeles. Alții se vor întreba: Nu era evident că vom ateriza? Nu aveți încredere în piloți, în tehnică? Se punea problema să se întâmple ceva rău? Aplaudăm ceva firesc? Mai mult, fiind atenți la alți pasageri din state mai civilizate și văzând că această practică nu se întâlnește la ei, tindem să catalogăm gestul ca fiind…necivilizat. Poate tindem să părem fără experiență ovaționând persoane care își fac doar meseria. În schimb, și meseriile pe care le practicăm pot fi mai lejere, mai dificile. Probabil nu vom aplauda un medic care reușește o operație delicată, dar nici nu cred că trebuie să punem la colțul infamiei un automatism care vine, într-adevăr, din teamă, surprindere, lipsa experienței de călător. În fond, cine ne poate judeca?”

Tu? De câte ori ai aplaudat până acum la aterizare? De ce? Te-ai abținut vreodată, deși restul din avion au făcut asta? Lasă răspunsul tău într-un comentariu!

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi, medie: 4,33 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.