Unul din patru pasageri sunt afectați de frica de zbor. O arată statisticile internaționale, privind aviația comercială la nivel mondial. În țara noastră, chestionare pe care le-am desfășurat cu privire la frica de zbor la români arată același lucru, precum și cauze ale acestei fobii.
Să aruncăm însă o privire asupra a ceea ce spun psihologii. Ei indică trei moduri prin care putem fi afectați de aviofobie:
- Învățarea prin model – observare/ îndoctrinare;
- Învățare direct, prin propriile experiențe traumatice;
- Prin interpretarea eronată a unei situații;
Cum apare frica de zbor? Cum se manifestă?
Tot potrivit psihologilor, creierul uman este împărțit în 3 segmente:
- Creierul reptilian – responsabil de nevoile primare: de controlul hormonal, de sete și foame, de respirație și de controlul pulsului;
- Creierul emoțional – responsabil cu senzațiile de teritorialitate, de frică, mânie;
- Neocortexul – responsabil cu emoțiile, abilitatea de a face alegeri;
În mod normal, cele trei zone ale creierului funcționează în echilibru. În cazul aviofobilor însă, una dintre acestea sau mai multe vor prelua controlul după cum urmează:
- Creierul reptilian provoacă reacții fiziologice – hiperventilație, tahicardie, răcirea extremităților, senzații de amețeală;
- Creierul emoțional – scoate la iveală instinctele de supraviețuire, și anume de luptă, fugă (evitare), blocaje;
- Neocortexul – inundă mintea cu gânduri negative;
Astfel, putem identifica două tipuri de stres la care sunt supuși pasagerii aviofobi:
- Stresul fizic, provocat de o frică neașteptată, precum perceperea unui pericul fizic. În această situație, glandele suprarenale eliberează adrenalină, stimulând fizic corpul să întâmpine amenințarea prin luptă sau fugă.
- Stresul psihic, reprezentat de o reacție psihofiziologică a celor care sunt obligați să facă față unor situații pentru care nu s-au pregătit, acordând o mare importanță consecințelor ce decurg din incapacitatea lor de a deține controlul.
Sursele de stres pentru aviofobi, potrivit unui chestionar desfășurat de frica de zbor .ro, precum și participanților la seminariile noastre gratuite:
Echipa frica de zbor .ro a identificat două tipologii de pasageri afectați de aviofobie:
- Cei care au zburat și au avut parte de experiențe traumatice;
- Cei care nu au zburat niciodată;
Pentru oricare dintre aceștia, însă, sursele cauzatoare de stres sunt aceleași: stresul produs de vibrații, stresul produs de turbulențe, stresul produs de zgomot. (Popovici, 2009).
- Stresul produs de vibrații. În timpul zborului, aeronava transmite corpurilor pasagerilor vibrații, atât prin scaun, cât și prin podea și centura de siguranță. Acestea pot provoca nu doar disconfort, cât și stres fizic sau psihologic pentru aviofobi. Întrucât o mare parte dintre vibrații sunt cauzate de mișcări firești ale aeronavei, ori de manevrarea anumitor componente ale aeronavei (ex. retractarea trenului de aterizare), stresul produs de ele poate fi redus prin informarea cu privire la etapele călătoriei cu avionul și aspecte ale zborului.
- Stresul produs de turbulențe. Turbulențele reprezintă unul dintre factorii principali ai aviofobiei. Provocând mișcări neregulate ale aeronavei, care variază de la trepidații mici, până la mișcări foarte mari, acestea provoacă disconfort și rău de mișcare.
- Stresul produs de zgomot. La fel ca în cazul stresului cauzat de vibrații, zgomotul excesiv din cabină, reprezintă un factor care declanșează aviofobia. Unul dintre principalele motive este acela că, din lipsă de informații, pasagerii vor căuta să asocieze zgomotele în exces ori de tonalitate ridicată cu defecțiuni sau probleme ale aeronavei. Și stresul produs de zgomot poate fi diminuat cu ușurință, prin înțelegerea surselor de zgomot din timpul zborului și a faptului că unele zgomote, prin existența lor, reprezintă semne de bun augur – că toate sistemele funcționează în parametri optimi.