Cât de eficientă este medicația anxiolitică în gestionarea fricii de zbor?

Cât de eficientă este medicația anxiolitică în gestionarea fricii de zbor? O mare parte dintre pasagerii aviofobi mărturisesc că aleg să ia pastile – înainte sau în timpul zborului, pentru a se calma și a călători mai relaxați, după cum o relevă chestionarul “frica de zbor la români“. Îi ajută însă acestea? NU, ci din contră – pot face mai mult rău decât bine. Iar în continuare vom explica de ce este bine să le evităm în “tratarea” fricii de zbor.

medicație frica de zbor

Frica de zbor este o realitate a zilelor noastre și, dincolo de un anumit prag, reprezintă un tip de fobie specifică, în cadrul tulburărilor anxioase.

Un numit grad de anxietate în fața situațiilor necunoscute, neprevăzute sau potențial periculoase, este normal și face parte din reacțiile adaptative ale omului în fața pericolelor. Limita dintre normal și patologic este destul de fină, însă dacă vă regasiți în una sau mai multe din situațiile de mai jos atunci când sunteți puși în situația de a călători cu avionul, este foarte probabil să aveți nevoie de ajutor în înfruntarea temerilor privind zborul:

  • Vă imaginați că dacă există cea mai mică posibilitate ca ceva să decurgă prost, acest lucru se va întâmpla cu certitudine.
  • Aveți simptome fizice, precum palpitații, respirație îngreunată, transpirații, tulburări digestive, imediat inaintea sau în timpul zborului.
  • Ați face orice pentru a evita necesitatea de a călători cu avionul sau chiar ați fost pus în situația de a anula unul sau mai multe zboruri din cauza fricii.

În încercarea de a căuta soluții pentru aceste temeri, am putea fi tentați să apelăm la medicația anxiolitică.

Ce este medicația anxiolitică și care sunt efectele acesteia?

Un lucru important ce trebuie știut este că medicamentele nu vindecă anxietatea, însă pot ajuta o persoană să gestioneze simptomele provocate de aceasta. Există multe tipuri de medicamente anxiolitice, cu mecanisme de acțiune diferite și particularități.

Cele mai comune fac parte din clasa benzodiazepinelor, printre acestea regăsindu-se Xanax, Valium sau Anxiar și sunt prescrise pentru tratamentul pe termen scurt al tulburărilor anxioase.

Printre efectele nedorite ale acestor medicamente se numără somnolența excesivă, tulburări ale echilibrului și afectarea memoriei. Pot reduce tensiunea arterială și încetini semnificativ frecvența respiratorie.

Cel mai important aspect negativ este faptul că unele anxiolitice pot cauza dependență și impun dificultăți la reducerea dozelor. Sunt frecvent întâlnite și situațiile în care pacienții dezvoltă toleranță la aceste medicamente, dozele uzuale fiind fără efect în cazul lor, după un timp de administrare.

Cum acționează medicația anxiolitică în cazul fricii de zbor?

Medicația anxiolitică oferă beneficii reale în cazul tulburării de panică, tulburării anxioase generalizate și a anxietății sociale, mai puțin pentru fobiile  specifice, cum este frica de zbor.

În acest caz, pacientul trebuie să fie dispus să urmeze tratamentul medicamentos pentru o perioadă lungă de timp, iar efectul temporar de ameliorare a simptomelor aduce și o serie de consecințe pe termen lung, pe lângă dependență și toleranță.

Principalul efect negativ al utilizării anxioliticelor de către cei ce se tem de călătoriile aeriene este faptul că, paradoxal, aceste medicamente îi împiedică să se obișnuiască cu modul în care decurge zborul. Ele cresc sensibilitatea la stimuli auditivi și la mișcări, și astfel, orice detaliu ce ține de zgomotele normale din avion este amplificat în mintea pasagerului anxios.

Totodată, prin impactul pe care îl au asupra memoriei și abilității de învațare, acestea perturbă  extincția naturală a fricii prin expunerea repetată la situația ce generează starea de anxietate. Este, așadar, mult mai indicat să combatem frica prin încercarea de a călători cât mai des sau cu ajutorul realității virtuale decât să apelam la medicație.

Care sunt alternativele în gestionarea fricii zbor?

loc in dreptul aripii avion

Modalitățile actuale de tratament includ terapia cognitiv-comportamentală, adaptată în direcția fricii de zbor. Aceasta presupune tehnici tradiționale de gestionare a anxietății, precum deprinderea unor tehnici de respirație ce vor fi învățate în prealabil și aplicate în timpul zborului.

Educația și cunoașterea sunt deasemenea importante în managementul fricii de zbor. A ști cum și de ce zboară un avion, ce sunt turbulențele și cum influențează acestea călătoria, precum și detaliile ce țin de sunetele și mișcările percepute pe parcursul zborului  poate face un pasager anxios să înțeleagă că teama lui este nefondată și îl poate ajuta să se simtă în siguranță.

O alternativă eficientă o constituie și programele de realitate virtuală, prin care persoana în cauză este expusă la simulări pe calculator ale momentelor din aeroport sau din cursul călătoriei aeriene.

Așadar, considerăm că pentru a trece peste frica de a zbura, cea mai eficientă soluție o reprezintă intenția de a o înfrunta în mod direct și de a fi dispuți să tolerăm un oarecare grad de anxietate pentru a scăpa definitiv de aceasta.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (33 voturi, medie: 3,94 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.