O după amiază în care au uitat de anxietatea pe care le-o provoacă călătoritul cu avionul. Deși aproape 3 ore s-a vorbit doar despre zbor și Aviație, cei 35 de pasageri aviofobi care s-au “îmbarcat” la a 3-a ediție a seminarului #NuImieFricaSaZbor au petrecut acest timp cu zâmbetul pe buze. Ei au avut ocazia de a își compara frica de zbor personală cu a altor pasageri aflați într-o situație asemănătoare, de a găsi răspunsuri la toate întrebările care i-au măcinat mereu, cât și de a înțelege mai bine culisele unei curse aeriene.
Comunicarea deschisă, primul pas în “demistificarea” Aviației
Spre deosebire de edițiile precedente, marea majoritate a “pasagerilor” seminarului care a avut loc pe 3 aprilie 2018 pun frica de zbor care i-a adus la eveniment în seama turbulențelor – experimentate la un moment dat. Au descoperit însă, cu ajutorul domnului Pilot Comandant TAROM, Alfred Ghergan, că acestea sunt doar inconfortabile și că, atât el cât și colegii săi de breaslă, caută să le evite pe cât este posibil, pentru a le face zborul mai lin. Totodată, pilotul i-a făcut să înțeleagă ce se petrece cu aeronava în aerul turbulent, și să îi liniștească: avionul nu se va rupe și nici nu se va “răsturna” din cauza lor. Discuția cu echipajul TAROM, partener al demersului offline al FricaDeZbor.ro, a fost susținută și de doamna Manuela Flodor, Șefă de Cabină cu o experiență de 25 de ani printre nori.
Întrebările publicului aviofob au curs neîncetat pentru cei doi, fiecare dintre cei prezenți căutând să găsească explicații și liniștea pentru viitoare zboruri mai relaxate.
Nici subiectul mentenanței nu a fost evitat, preocuparea pentru aceasta fiind, conform statisticilor și feedback-ului primit de la aviofobi, un alt factor al fricii de zbor. Din acest motiv, incursiunea celor prezenți în culisele Aviației a trecut și prin departamentul de Line Maintenance TAROM, reprezentat de tânărul tehnician Gogiu Denis Andrei. Acesta le-a arătat celor prezenți etapele prin care este verificată o aeronavă, atât înainte de fiecare zbor, cât și la hangar. El i-a făcut astfel să înțeleagă, și i-a liniștit, explicându-le că orice verificare este realizată de 2-3 ori, de tot atâția tehnicieni sau ingineri diferiți.
Piloții trec însă prin și mai multe verificări, au descoperit cei 35 de aviofobi de la dl. George Rotaru, Director General al Aeroclubului României și Pilot – Instructor și de la dl. Dan Chiriac, Pilot și Șef al Detașamentului De Zbor din cadrul Instituției. Cei prezenți au aflat, din prezentarea celor doi, că piloții își încep activitatea, de cele mai multe ori, de la vârste fragede, dar și că până la a ajunge la manșa aeronavelor de pasageri adună sute de ore de zbor, pe diferite tipuri de aeronave, și trec prin sesiuni de testare exigente și periodice.
Atunci când am pus la cale această ediție, am considerat că 2 ore sunt suficiente, dat fiind faptul că întâlnirea a fost restrânsă, doar cu reprezentanți din Aviație. Ne-am despărțit însă cu greu, după aproximativ 3 ore, dar nu înainte de a le face o surpriză câtorva dintre aviofobii participanți la seminar.
Astfel, prin amabilitatea partenerilor de la Aeroclubul României, în colaborare cu Școala Superioară de Aviație Civilă, 2 dintre cei prezenți au câștigat, prin tombolă, prima lor lecție de zbor, într-un avion de două locuri. Noi credem că este cea mai bună metodă de combatere a fricii de zbor. Pentru credibilitate însă, îi vom întreba pe ei, pentru voi, cum percep aviofobia după această experiență. Totodată, alți 3 pasageri cu frică de zbor au câștigat câte o experiență într-un simulator pe care se pregătesc, de regulă, piloții comerciali.
A 3-a ediție a seminarului #NuImieFricaSaZbor s-a bucurat de un real succes, fiind primul “zbor” pe care aviofobii l-au “aplaudat” cu entuziasm, și nu din bucuria de a se fi întors la sol cu bine :).
Pe această cale, eu, inițiatorul proiectului, aș dori să aduc mii de mulțumiri tuturor celor care s-au implicat, necondiționat, în această inițiativă – de a aduce Aviația mai aproape de oameni, de pasageri, pe înțelesul lor. În special celor de la Aeroclubul României, parte din acest proiect încă de la început, cât și celor de la TAROM, singura companie aeriană care operează în România, și care se implică în combaterea aviofobiei.
În curând, sperăm să anunțăm o nouă ediție. Urmăriți FricaDeZbor.ro pe Facebook pentru noutăți și, dacă aveți prieteni aviofobi, povestiți-le despre aceaste întâlniri. S-ar putea să le schimbați viața!