Epictetus, un filozof grec, spunea că “Ceea ce îi supără pe oameni nu este ceea ce se întâmplă, ci ceea ce cred ei că înseamnă”. Cam așa se întâmplă și cu frica de turbulențe.
Pentru piloți, ele reprezintă o simplă schimbare în fluxul de circulație al aerului. Cam… ca o mare agitată, pentru marinari. Pentru unii dintre pasagerii de lângă tine, un motiv de bucurie. Pentru ei, turbulențele înseamnă spargerea monotoniei: se simt ca într-un parc de distracții. Pentru alți pasageri, turbulențele ușoare sunt legănatul care îi ajută să adoarmă.
Pentru tine… turbulențele sunt motivul pentru care abia te-ai urcat în avion și pentru care stai încleștat în scaun, scrâșnind din dinți. Le percepi ca pe o senzație de viață și de moarte și ești de-a dreptul terorizat(ă) atunci când avionul începe să fie scuturat. Chiar dacă știi că piloții sunt conștienți de faptul că turbulențele sunt stresante pentru mulți dintre pasageri și că încearcă, pe cât posibil să le evite, acest lucru nu este suficient în calmarea anxietății care te stăpânește. Frica de turbulențe te-a făcut până acum să ratezi câteva concedii, în locuri îndepărtate…
Cum să îți distragi frica de turbulențe
Psihologii au identificat o metodă simplă, la îndemâna oricui, prin care își pot distrage frica de turbulențe și domoli anxietatea generată de acestea. O acțiune care poate ajuta la ruperea cercului vicios al panicii.
Imaginează-ți că frica îți stă pe umăr și se dă drept prietena ta. Te imploră să fugi de situație, să te salvezi. În același timp, mintea rațională, de pe umărul celălalt, vrea să fie liberă, să călătorească în voie. Din păcate însă, nu este auzită. Frica ți-a umplut mintea. Te-a acaparat. Acum îți e frică de zbor.
Cum să îți distragi teama de turbulențe? Cu o simplă bandă elastică. Leag-o de încheietură și strange-o suficient de tare încât să te doară. Strigă-ți STOP. Rostește-ți, în gând, o frază sau o afirmație pozitivă.
Experiența durerii te va trimite la acțiune, la ceea ce vrea mintea rațională. Este deja cunoscut faptul că atunci când experimentăm durerea, alungăm instantaneu alte preocupări. Un fel de “Cui pe cui se scoate”. Atenție însă! Rămâne gaura. În cazul de față, oricâtă frică ți-ar fi, nu exagera cu elasticul, sau vei avea toate șansele să rămâi cu vânătăi, care îți vor mai aminti o vreme despre frica de turbulențe.
Învinge frica de zbor în cursa noastră aeriană imaginară și înțelege cum pot condițiile meteo să îți influențeze călătoria
Așa că data viitoare când vei zbura, nu uita să ai cu tine un elastic. Nu te mai lăsa condus de frică! A-ți trăi viața în frică nu se numește viață, ci doar o banală existență. Îndrăznește!