#OameniAiAviatiei: Smaranda Dragomir. O zi din viața unei femei copilot

“Choose a JOB you LOVE and you will never have to work a day in your LIFE”, este motto-ul după care Smaranda Dragomir a ales să își ghideze viața.

elev pilot

A moștenit pasiunea pentru Aviație de la tatăl ei, care a fost Pilot-Comandant câteva zeci de ani, cât și de la fratele său.  La nici 18 ani, chiar înainte să învețe să conducă o mașină, s-a hotărât că locul ei este printre nori, la manșă, în branșa aviatorilor. S-a înscris la cursurile de planorism din cadrul Aeroclubului României, iar după Bacalaureat acestea au fost continuate cu atestate PPL și CPL, specifice modulelor pe care trebuie să le efectueze piloții de linie. Mai apoi, în 2015, la nici 24 de ani, a obținut licența de zbor pe aeronave ATR-72 și Boeing 737 (cel mai popular avion de pasageri din lume) – pe care zboară și în prezent. La 26 de ani, Smaranda Dragomir este copilot pentru o importantă companie aeriană cu care ai putea zbura și tu, când mergi în următoarea vacanță. Alături de fratele său, acum Pilot Comandant, ea duce acum mai departe numele Dragomir, fiind a 3-a generație a familiei sale care a ales cariera de pilot comercial. 

“Aviația nu a apărut în viața mea într-un anumit moment, căci am copilărit și am crescut cu ea. În familia mea existau în permanență discuții diverse despre acest domeniu, dar la început, fiind mică, nu intelegeam mai nimic. Cu timpul însă, am început să mă documentez și să îmi dau seama ce înseamnă și ce presupune această meserie și să îmi doresc să o urmez și eu. Acum, tatălui și fratelui meu nu pot decât să le mulțumesc pentru că m-au susținut și au avut încredere în mine, pe tot parcursul școlarizării. Ei, alături de instructori, mi-au dat aripi”.

Cei aproape zece ani petrecuți în acest domeniu, ca elevă și acum ca profesionistă, au învățat-o pe Smaranda cât de importantă este seriozitatea, să fie mai calculată, să aibă mai multă încredere în propria persoană și să învețe să analizeze diferitele situații care apar, astfel încât totul să se desfășoare în deplină siguranță – atât pentru pasageri, cât și pentru colegii din echipaj și aeronavă.

„Pentru a urma o carieră în Aviație trebuie să iubești ceea ce fac, să îți dorești foarte mult asta și să faci abstracție că, la început, vei fi nevoit să îți sacrifici timpul liber. Trebuie să fii apt din punct de vedere medical, să ai o capacitate bună de analiză și de comunicare, să dai dovadă de disciplină și, printre multe altele, să fii un team-player, să ai capacitatea de muncă în echipă”.

Femeile la manșă

Statistici recente indică faptul că, din totalul piloților la nivel mondial, doar un procentaj de sub 10% sunt femei. În vreme ce mulți încă sunt reticenți în privința abilităților femeilor de a pilota avioane, alții nici nu știu că femeile pot  fi piloți (!!).

“Sunt tratată exact la fel ca și colegii mei, am trecut prin aceleași teste. Din punctul meu de vedere, nu au existat prejudecăți. Majoritatea colegilor mei sunt bărbați, iar eu sunt mândră că am reușit să parcurg cu brio toate etapele și să ajung copilot”, mărturisește Smaranda Dragomir.

O zi din viața unei femei copilot

Smaranda Dragomir

Aviația este, atât pentru Smaranda, cât și pentru colegii ei de breaslă, un job la fel ca al tău sau ca al meu. Un job de la care, cu toate că îl iubesc poate mai mult decât noi toți la un loc, abia așteaptă să se întoarcă acasă, la familie.

„Fiecare dimineață începe cu o cafea și cu ieșirea la plimbare a câinelui. Apoi, mă pregătesc pentru cursă, mă îmbrac și plec la Aeroport, la Briefing, unde mă întâlnesc și cu colegii cu care urmează să zbor. După ce purtăm o discuție și stabilim datele privind zborul, durata lui, vremea, mergem să pregătim avionul pentru îmbarcare și decolare. La final, mă simt fericită că am încheiat încă o zi de zbor și mă duc acasă unde mă întâmpină motanul meu – Taz și cățelușul meu Shi-Tzu, pe nume Tao”.

aeroport

Smaranda Dragomir, despre frica de zbor

Smaranda invocă, ca principală sursă pentru frica de zbor a pasagerilor, teama de necunoscut și le sugerează să aibă mai multă încredere în personalul aeronautic, dar și să respecte indicațiile însoțitorilor de bord. Sunt date spre binele lor.

„Cei care se tem de zbor ar trebui să știe că personalul aflat la bordul aeronavelor se află acolo pentru siguranța pasagerilor și a aeronavei. Aceștia sunt calificați să reacționeze în orice situație apare, pentru ca zborul să se desfășoare fără nicio problemă.

O mare parte a sursei pentru frica de zbor decurge din necunoscut – De ce are așa mare viteză avionul? De ce mi se înfundă urechile? De ce ni se spune că trebuie să purtăm centurile de siguranță? De ce se aude zgomotul acela? De ce virajul este atât de înclinat? De ce sunt turbulențe?

Pentru a decola, avionul are nevoie să accelereze, deci să aibă o viteză mai mare. Urechile se înfundă din cauza schimbărilor de presiune. Turbulențele sunt normale, rareori se întâmplă să cauzeze răni pasagerilor, iar acestea sunt cauzate, în principal, de nepurtarea centurii de siguranță atunci când însoțitorii de bord o recomandă. Noi, cei de la manșă, încercăm cât se poate să le evităm, dar acest lucru nu este posibil de fiecare dată”.

instagram take over smaranda dragomir

Copilotul Smaranda Dragomir a acceptat provocarea FricaDeZbor.ro de a prelua, pentru câteva zile, contul de instagram al site-ului. Prin acest #InstagramTakeOver, ea ne va arăta, tuturor, cum se vede Aviația Comercială prin ochii ei.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (27 voturi, medie: 4,93 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.