Încă din anii ’50, mai mulţi specialişti (psihologi, psihiatri, personal din aviaţie) au încercat să găsească soluţii pentru combaterea fricii de zbor. Mai exact, să identifice acele strategii valide care să le ofere pasagerilor aviofobi metode şi tehnici de relaxare, care să le fie instrumente utile pentru a-i ajuta să facă faţă mai uşor stărilor anxioase cu care se confruntă pe durata unei călătorii cu avionul. Indivizii care suferă de aviofobie, indiferent care ar fi cauzele care au declanşat-o, trebuie să fie informaţi, dar și conştienţi că există anumite strategii care îi pot ajuta să fie mai relaxați, fie chiar și prin adaptare la frica de zbor.
În prezent, teama de zbor beneficiază de terapii moderne pentru a fi combătută, iar specialiștii îi acordă o atenție tot mai mare: milioane de pasageri de pe întreg mapamondul sunt afectați de ea, iar călătoriile aeriene, cu o frecvență tot mai mare, trebuie să le fie accesibile tuturor.
Dintre numeroasele strategii prezentate în literatura de specialitate, ne-am oprit la aceste 3 strategii pentru combaterea aviofobiei, dar vom oferi și alte sfaturi utile celor ca tine, cu frică de zbor:
Informarea.
Orice pasager aviofob are posibilitatea să se informeze astăzi mult mai uşor decât în secolul trecut despre teama de avion, despre modul în care funcţionează un aparat de zbor, despre metode şi tehnici de combatere a acestei fobii etc. Toate aceastea se găsesc în format tipărit (cărţi, reviste de specialitate), pe suport magnetic (DVD) sau în format digital pe Internet. Prin această strategie, el îşi va creşte nivelul de educaţie, fiind mult mai bine informat vizavi de frica sa de zbor ceea ce îl va ajuta să o înţeleagă mai bine, să se descopere în profunzime pe sine însuşi şi să fie ajutat să o combată. Un om informat este mult mai puternic decât unul neinformat şi va face faţă mult mai bine unei călătorii cu avionul.
Medicamente anxiolitice.
Datele statistice de la nivel mondial, din ultimii cinci ani, ne relevă o realitate nu foarte uşor de digerat: 9-10% dintre pasagerii curselor de linie îşi administrează în mod regulat, înainte de zbor, un sedativ prescris de medic. Aceste medicamente anxiloitice ajută individul aviofob să aibă o călătorie mai uşoară cu avionul, dar nu sunt o soluţie pentru combaterea acestei fobii pe termen lung. O altă soluţie la care apelează unii pasageri aviofobi este alcoolul, însă este contraindicat în astfel de situaţii, deoarece poate accentua starea de anxietate apărută în timpul zborului, cât provoca și deshidratare, în atmosfera artificială din aeronavă.
Cursuri.
Tot mai multe companii aeriene pun la dispoziţia pasagerilor cursuri speciale pentru combaterea fricii de zbor. Aceste cursuri (contra cost) sunt ţinute de specialiştii companiilor aeriene (piloţi experimentaţi, însoţitori de bord, tehnicieni, ingineri), au o durată medie de 45-60 de minute, se ţin înainte de îmbarcare şi au rolul de a creşte nivelul de informare al pasagerilor şi de a le spori încrederea acestora în compania respectivă.
Această încredere le va creşte nivelul percepţiei de siguranţă faţă de zbor şi faţă de avion, ceea ce îi va ajuta să se relaxeze pe durata călătoriei. Fiind mai relaxaţi, scade posibilitatea apariţiei unei stări anxioase care să declanşeze aviofobia. Statisticile din Marea Britanie, din ultimii ani, au arătat că peste 100.000 de călători au beneficiat de aceste cursuri speciale de zbor, iar rata lor de succes a fost de 95% (www.flyfright.com).
În România, aceste cursuri sunt oferite în mod gratuit din 2017 – online și offline – de către fricadezbor.ro, până acum beneficiind de ele aproximativ 350 de persoane.
Sfaturi utile pentru pasagerii aviofobi, pentru călătorii aeriene mai liniștite:
- Să informeze personalul din aeroport despre fobia pe care o au – pot scurta astfel durata pe care o petrec la check-in, sau pot primi mai multă atenție din partea echipajelor.
- Să îşi reducă stresul emoţional al călătoriei – de exemplu, prin: rememorarea obiectelor pe care le-au pus în bagaje, rememorarea locurilor şi/sau a persoanelor pe care urmează să le viziteze, rememorarea obiectivelor călătoriei etc.
- Acceptarea ca pe un fapt normal, fără stres suplimentar, a unor eventuale întârzieri în programul călătoriei cu avionul. Acestea au loc, de regulă, pentru ca zborul să fie sigur;
- Să se asigure că îşi iau cu ei diverse echipamente de divertisement şi pentru petrecerea în relaxare a orelor petrecute pe aeroport sau în avion (cărţi, reviste, audioplayere pentru muzică, tablete, laptop cu jocuri sau filme etc). Mai multe detalii despre activități care te distrag în timpul zborului, în acest articol: https://www.fricadezbor.ro/stiri-aviatie/activitati-care-diminueaza-frica-de-zbor/
- Să aibă centura pusă pe toată durata zborului pentru a evita provocarea unei stări anxioase în cazul unor turbulenţe atmosferice.